Kies voor aardgas
en rijd groener
en goedkoper.

Het aantal aardgasvoertuigen op onze wegen groeit snel. Geen wonder, want rijden op aardgas is goedkoper en 100% veilig. Bovendien geniet je van hetzelfde rijcomfort, bijna dezelfde autonomie als bij wagens op een klassieke brandstof en een fors lagere uitstoot zonder gedoe! 

Rijd comfortabeler

Aardgas biedt een unieke, nog comfortabelere rijervaring. Je vertrouwde merken hebben steeds meer modellen op aardgas. Daarnaast geniet je van minder motorlawaai en rijd je een pak zachter omdat een aardgasmotor minder trilt.

Rijd goedkoper

Rijden op aardgas heeft heel wat milieutroeven en dat wordt beloond door de Vlaamse overheid. Je betaalt sinds 1 januari 2016 geen BIV en jaarlijkse rijtaks meer en daarbovenop vraagt een aardgaswagen minder brandstof- en onderhoudskosten. Per 1.000 km bespaar je soms tot 20 euro brandstofkosten. Je onderhoudsfactuur daalt omdat een motor op aardgas minder snel slijt.

Rijd schoner

De omschakeling naar een wagen op aardgas vraagt een kleine investering voor een voelbaar resultaat. Een wagen op CNG stoot tot 23% minder CO₂, tot 70% minder stikstofoxiden (NOx) en bjna geen fijn stof en SO2 uit.

Rijd veilig

Dankzij de veilige technologie ben je gerust onderweg en kan je zonder risico’s parkeren in een ondergrondse parking.
 

10 redenen om voor een auto op aardgas te kiezen

  • Tot 30% goedkoper aan de pomp
  • Fiscale korting
  • Motorgeluid tot 50% stiller dan bij benzinevoertuigen
  • Ruime keuze aan gezinswagens
  • Kofferruimte blijft intact, want de tank wordt onderaan de auto geplaatst
  • Zo goed als geen fijn stof
  • Motor heeft hetzelfde vermogen als varianten op een klassieke brandstof
  • Met een volle tank aardgas rijd je van 300 tot 500 km ver. En soms tot 750 km!
  • Mogelijkheid om benzinewagen om te bouwen op aardgas
  • Altijd tanken in de buurt

Rijden op aardgas is rijden op CNG

CNG is de afkorting van het Engelse ‘Compressed Natural Gas’, in het Nederlands ‘aardgas onder druk’. Bij CNG wordt het aardgas gecomprimeerd zodat het minder ruimte inneemt. Bij het tanken wordt het aardgas onder een druk van 200 bar in je wagen geïnjecteerd. 

Aardgas is geen LPG

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas of vloeibaar petroleumgas. LPG is een restproduct dat ontstaat bij de productie en behandeling van aardgas en aardolie. CNG bestaat niet in vloeibare vorm, maar als samengedrukt gas.

LNG voor vrachtwagens

Vrachtwagens op aardgas rijden op LNG (Liquid Natural Gas) Deze vorm van vloeibaar aardgas is nog interessanter voor langeafstandstransport. Een LNG-tank bevat drie keer meer energie dan een CNG-tank.
 
In Europa voorzien steeds meer landen LNG-bevoorradingsstations. Dit kan ook gekoppeld worden aan het maritiem transport, want een bevoorradingspunt in een haven kan zowel vrachtwagens als schepen bevoorraden.

Tanken

Het netwerk van tankstations met aardgas groeit snel. Verschillende internationale actoren tonen grote interesse in de Belgische markt. Het is ook mogelijk om een bevoorradingspunt voor je wagen op aardgas thuis te installeren, gekoppeld aan je aardgasleiding.

<strong>Video: </strong>CNG tanken bij DATS 24

Video: CNG tanken bij DATS 24

Maarten Van Houdenhove over de voordelen van rijden op aardgas.

The Belgian Natural Gas Vehicle Association

NGVA.be is actief op verschillende vlakken om het gebruik van aardgas als brandstof te promoten en het netwerk van aardgastankstations uit te breiden. Meer informatie over de voertuigen, de stations en de voordelen van rijden op aardgas op hun website.

NGVA.be