Het Belgische CNG-netwerk wordt in 2017 versneld uitgebouwd
18.01.2017

Het Belgische CNG-netwerk wordt in 2017 versneld uitgebouwd

Het Belgische CNG-netwerk wordt sneller dan voorzien uitgebouwd. Pitpoint, een nieuwe speler op de markt, heeft er 8 in petto volgend jaar. Enora, een Waalse aanbieder voorziet  voorlopig 2 nieuwe stations. En DATS 24, dat vandaag CNG aanbiedt in 45 van haar tankstations,  kondigt niet minder dan 30 bijkomende CNG-stations aan tegen maart 2018. Hierdoor kan rijden op CNG of aardgas z’n sterke opmars van 2016 verder zetten.

Rijden op aardgas stilaan voor iedereen haalbaar

Nog tijdens de periode van het autosalon opent DATS 24 zo’n 3 nieuwe CNG-stations. Eén in Vlaanderen, Tongeren, en 2 in Wallonië, in Namen en Braine L’Alleud. Raf Flebus, Business Unit Manager DATS 24 binnen Colruyt Group: “Onze doelstelling is om effectief 30 bijkomende CNG-stations te openen op een periode van 15 maand. Boven op de reeds 45 CNG-stations die we vandaag al uitbaten. In Vlaanderen zullen er 55 zijn, in Wallonië dan zo’n 20. Samen met andere aanbieders zoals Pitpoint en Enora zullen er tegen 2018 ongeveer 100 CNG-stations zijn in België. En dat maakt rijden op aardgas méér dan ooit haalbaar voor vele mensen”.

Fiscaal gunstregime brengt meer aardgasvoertuigen op de baan

De helft van deze projecten worden voorbehouden voor Wallonië, waar duidelijk een inhaalbeweging is ingezet. De verwachte maatregelen van Minister Di Antonio, geënt op de Vlaamse steunmaatregelen, zouden wel eens de boost kunnen betekenen die er nodig is. De vrijstelling van BIV en van jaarlijkse verkeersbelasting voor CNG-voertuigen door Minister Tommelein heeft in Vlaanderen z’n effect duidelijk niet gemist. In 2016 werden voor het eerst meer aardgasvoertuigen dan elektrische voertuigen ingeschreven, zo bevestigde Febiac eerder al.

Actief op zoek naar alternatieven voor diesel én benzine

“We stellen daadwerkelijk vast dat er een gezonde interesse is in alternatieven voor diesel en benzine”, aldus Didier Hendrickx, voorzitter van NGVA.be, de federatie van Aardgasvoertuigen. “Voor iemand die op zoek gaat naar een alternatief voor z’n wagen dat én haalbaar is, én betaalbaar, én beter voor het milieu, is aardgas de ideale keuze. Alles in acht genomen bespaar je  met CNG elke 100 km tot 3,5€ in vergelijking met een dieselvoertuig: het gas is goedkoper aan de pomp en de wagens verbruiken minder. Bovendien stoten ze tot 95% minder fijn stof uit, 70% minder stikstofoxide (NOx) en tot 27% minder CO2. Ze stoten ook geen roet uit, noch kankerverwekkende stoffen. En je mag ook ondergronds parkeren.”
 
Bestelwagens op CNG voortaan ook vrijgesteld van jaarlijkse verkeersbelasting

Per 01 juli 2017 worden in Vlaanderen ook alle bestelwagens vrijgesteld van verkeersbelasting. De maatregel van minister Tommelein heeft hier wel eerder een signaalfunctie. Gemiddeld bespaart die maatregel de bestuurder van een bestelwagen zo’n 135€ per jaar extra.
Ook vanuit Colruyt Group is er een sterk geloof in aardgas als brandstof, zeker voor distributie en transport. “Intussen rijden bij ons zo’n 70 bestelwagens op aardgas en 1 vrachtwagen”, zegt Raf Flebus. “En steeds meer vervangen we die traditionele dieselwagens door bestelwagens op CNG. We sparen zo heel wat budget uit en maken echt wel een verschil voor het milieu. De aarde warmt op en onze luchtkwaliteit gaat sterk achteruit. In België, en vooral in Vlaanderen, is de fijn stof-problematiek bijzonder groot. Daarom zetten we nu vol in op CNG. Gezien er steeds meer bestelwagens onze wegen rijden, mogen we hopen dat velen ons voorbeeld zullen volgen”.
 

Meer informatie? Graag een interview? Neem dan contact op met:
Maarten Van Houdenhove, communicatie- en PR-manager DATS 24
Tel.: +32 2 360 10 40 of +32 (0) 0497 51 21 48
E-mail: maarten.vanhoudenhove@dats24.be